Oamenii de știință au făcut o descoperire incredibilă la Sfântul Mormânt de la Ierusalim. Ei au demonstrat că, după două milenii, încă nu putem afirma că toate misterele legate de această locație au fost elucidate pe deplin.
De-a lungul anilor, au existat numeroase dezbateri în rândul oamenilor de știință cu privire la locul în care a fost îngropat și a înviat Iisus Hristos. Unii susțin că totul s-a întâmplat în Grădina Mormântului din Ierusalim.
Această locație, situată în centrul Ierusalimului și considerată grădina lui Iosif din Arimateea, descoperită în 1867, este foarte populară în rândul protestanților. Argumentul principal este că acest loc a fost descris încă din antichitate ca fiind liniștit, situat în spatele zidurilor orașului, în timp ce Biserica Sfântului Mormânt se află în oraș.
În această grădină, există semne gravate în mai multe limbi și o ușă din lemn cu inscripția „El nu este aici – pentru că a înviat”. De asemenea, mormântul corespunde descrierilor din Biblie, fiind sculptat în stâncă și creat de mâna omului. O altă dovadă susținută de cei care cred că acesta este mormântul lui Iisus este menționarea din Evanghelia după Ioan care spune că „în locul unde fusese răstignit Iisus era o grădină”, notează site-ul Ego.ro.
Cu toate acestea, majoritatea oamenilor consideră că mormântul Mântuitorului se află în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, ridicată în anul 326 d.Hr., cu ajutorul contribuției generoase venite din partea mamei lui Constantin cel Mare, Elena. În prealabil, în secolul al II-lea, împăratul roman Hadrian construise un templu acolo, deoarece creștinii locali venerau locul ca fiind Golgota.
Biserica Mormântului Sfânt este gestionată de șase religii creștine, iar Biserica Ortodoxă Greacă, Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă Armeană au cel mai mare control asupra zonei.
Recent, în timpul unei restaurări în 2015, oamenii de știință au prelevat probe de pe suprafața mormântului și de pe patul de piatră. Sub placa de marmură, au descoperit un pat de calcar, care se pare că a fost locul unde a fost așezat trupul Mântuitorului. Sub această placă, au găsit încă una pe care era gravată o cruce. Cercetătorii au declarat că vor fi necesari ani de analize pentru a ajunge la numite concluzii clare, iar în interior au observat fenomene ce nu au putut fi explicate, sugerând că mormântul lui Hristos este un loc plin de mister.
„Uneori aveau loc fenomene care nu pot fi explicate. Când am încercat să explorăm cavitatea pietrei sfinte, aparatele care verificau rezonanţa electromagnetică au cedat. Mormântul lui Hristos este un mormânt viu. Există fenomene naturale care pot perturba câmpurile electromagnetice.“, a povestit profesoara de la Universitatea Tehnică Naţională din Atena.